Szakértőnk

Huszka Ágnes

-Öltözködés-

Huszka Ágnes

7 évnyi fejvadászat és HR után fordult a stílustanácsadás felé. Ezen a területen a színtanácsadás és színtan lett az igazi szenvedélye. Egy éve saját színtanácsadó képzést is indított, ahol magas szakmai színvonal mellett oktatja a színtanácsadók új generációját.

Szakértőnk

Huszka Ágnes

-Öltözködés-

Bemutatkozás

Mi a szakterületed és miért?
Szociálpszichológusnak keszültem az első egyetemi szakomon, majd marketinges vonalon tanultam tovább, 7 évnyi fejvadászat és HR után fordultam a stílustanácsadás felé. Ezen a területen a színtanácsadás és színtan lett az igazi szenvedélyem.

Hogyan váltál azzá a szakértővé, aki most vagy? 
Nálunk családi vonalon erős a külsővel foglalkozás – anyukámnak régen már volt ruhakollekciója, amit boltban is árultak, de volt a családban gyerekruha bolt is, anyukám vezetett felnőtt ruhaboltot is, valamint sminkes és fodrász is van a családomban, női vonalon.
Mindig imádtam a ruhákat magam is, egyetem alatt több divatmárkánál is dolgoztam diákként, azt gondoltam, ezzel kieléem legalább egy kicsit a ruhák felé érzett szeretetemet, mielőtt ‘rendes’ irodai munkám lesz. 

Aztán fejvadászként, ahogyan egyre magasabb pozíciókra kerestem a megfelelő embereket, egyre komolyabb szakmai berkekben mozogtam, tárgyaltam, rendezvényekre jártam, így magamat kezdtem el komolyabban öltöztetni, elméletet, öltözködéssel kapcsolatos könyveket, cikkeket, videókat nézni, divattörténetet lapozgatni önszorgalomból.

A pályára a férjem állított, aki öltönyös üzletemberként a casual stílusban nem igazodott el, így én kezdtem öltöztetni. Az ö javaslata volt, hogy kezdjek el ezzel foglalkozni, hiszen hasznos és jó, amit csinálok, és bőven megtalálhatom azt a réteget, aki ezért fizetni is tud.

Miért vagy hiteles abban amit csinálsz?
A miértek, a válaszok embere vagyok. Úgy gondolom, mindennek van oka, beleértve azt is, miért működik valakin egy szett, egy öltözék, vagy akár csak egy szín. Folyamatosan keresem, kutatom az összefüggéseket – szerencsére az öltözködésben is nagyon sok ilyen van.
A színek tudománya fizika, az öltözködés, formáké a geometria, az ember tulajdonságai pedig biológiai tényekkel leírhatóak, csak meg kell találni azokat a szakembereket, akik ezekben a témákban jó alappal tudnak szolgálni. Kiterjedt színtani tanulmányok, elméletek már rendelkezésünkre állnak, ezeket csak ismerni kell, de többi területen folyamatosan új kutatásokat, szakcikkeket kell találn.
Skan gondolják, hogy az öltözködés szubjektív, de mindig mondom, hogy bizony megvannak az objektív okai is annak, miért mondjuk azt valakinek, hogy “De jól nézel ki! “.

Próbálom a tudásomat folyamatosan tágítani, figyelni a szakmai fejleményeket. A bőrtónus, a színérzékelés, színlátással foglalkozó kutatások csak az utóbbi 10-15 évben kezdtek beindulni, napról napra érdekesebb összefüggésekre lehet rávilágítani ezen a területen. 

Mi a víziód? 

Az én célom az, hogy ismereteket, tudást adjak át a vendégeimnek, hogy azok megértsék a saját tulajdonságaikat. Ez által pedig úgy tudják öltözteni magukat, formálni a külvilág felé mutatott képüket, ahogyan azt testhezállónak érzik. 

Mit szeretnél változtatni a világon, az országunkon a tudásoddal?

A magyar stílustanácsadói szakma legtöbb képviselője ugyanazok alapján a huszon-harminc éve kerengő klisék alapján dolgozik, amelyet évek óta tanítanak itthon. Tanácsait sokszor az évek óta hallott, olvasott, látottak alapján adja, nem nagyon fejlődött, újult meg az évek alatt. Sokkal inkább autoritikus, tiltó-megengedő fölérendelő tanácsadói szerepet vesz fel a legtöbb kollégám, és bizony sokszor nem, hogy segíti a tanácsot kérő nőket, hanem tiltó-megengedő rendszerbe rakja őket, amelyek néha teljesen elavultak, mintha 20 évvel le lennénk maradva a világ divatiparjától.

Én szeretnék ebbe egy kis frissességet vinni – közvetlenséget, mellérendelő szerepet az alárendelő helyett, és inkább megoldásokat adni arra, hogyan hordhassunk akármit, amit akarunk. Felejtsük el az olyan mondásokat, hogy ‘ezeket a lábakat nem mutogatjuk’, vagy ‘ilyen vállakat nem rakunk ki’, és ha valaki a színtípusából kilépve akar öltözködni, az is tudja, hogyan csinálhatja izgalmasan. 

 

Mit szeretnél elmesélni magadról, mint  magánemberről? Nőről?

Szerencsés nőnek tartom magam, mert soha nem olyan környezetben, olyan szülőkkel nőttem fel, amely bármiféle komplexust is nevelt volna belém. Ma már látom, hogy ez mennyire ritka, sokszor mi nők, rengeteg énképünket torzító, korlátozó, minősítő, keretek közé szorító elvárással, neveléssel találkozunk. Azzal, amit csinálok, szeretném azt is elérni, hogy egyre több nő merjen és tudjon kilépni a régi elvárásokból, korlátozásokból, akár az öltözködésével, a színekkel, amiket hord.

 

Elérhetőségek:

https://www.instagram.com/agihuszka_style/

https://www.pinterest.se/agihuszka/

https://www.facebook.com/agihuszkastyle

„Huszka Ágival 5 évvel ezelőtt, még a színtanácsadó képzésünkon sodort minket össze az élet. Azóta a szakmai életem egyik stabil háttere, hogy ha bármilyen megfigyelésem, kételyem, kérdésem van, azt vele meg tudom beszélni. Szenvedélyesen szereti a munkáját és olyan szakmai elhivatottsággal dolgozik, amit ritkán látni.”
Zsófi ajánlója