Szakértőnk

Kiss-Jakabfy Eszter

-Női egyensúly & Öko-

Szakértőnk

Kiss-Jakabfy Eszter

-Női egyensúly & Öko-

Bemutatkozás

Kiss-Jakabfy Eszter vagyok, dúla, független menstruációs-, és női ciklus coach, önkéntes szoptatási segítő.

Elég messziről kanyarodtam ezek felé, a kifejezetten női témák felé. Már kicsi koromtól kezdve nagyon sok dolog érdekelt, rengeteg minden szerettem volna lenni. Végül elektroműszerész szakon zártam a középiskolai tanulmányaimat. Ezalatt, hála egy nyugdíj előtt álló hölgynek, akitől ebben a témában mindent megtanultam, beleszerettem a kereskedelembe és a vendéglátásba ami végül sok éven át a mindennapjaim részét képezte. A front-, és back office, majd logisztikai területet is megjártam.

Nagyjából 12 évvel ezelőtt jöttek velem szembe először az alternatív menstruációs eszközök, majd 7 éve jött el a fordulópont az életemben.
A mindennapokban is úgy működöm, hogy ha egy téma érdekelni kezd, akkor szivacs módján kezdem el magamba szívni az információkat azzal kapcsolatban. Itt is ez történt, bár akkor még nem gondoltam volna, hogy ez megváltoztat mindent. Elkezdtem bújni a netet, a nem éppen legerősebb angoltudásom ellenére kutatásokat, külföldi szakértők és Cserháti-Herold Janka ( www.hormonmentes.hu ) bejegyzéseit kezdtem olvasni. Majd kicsit több, mint 6 éve elérkezett a pillanat, hogy én is kipróbáltam az intimkelyhet, és a mosható menstruációs betétet.
Nem volt a legegyszerűbb megtalálnom a számomra legmegfelelőbbet, hiszen mint kiderült, olyan „anatómiával” rendelkezem, aminél jóval bonyolultabb volt ez a folyamat. Akkoriban még az itthoni ezzel a témával foglalkozó közösségben nem volt még egy ilyen helyzet. (Az azóta eltelt időben is csak 3 nőről tudok.) Emiatt nagyon sok kelyhet kipróbáltam, és ezzel párhuzamosan a számomra legjobb mosható betétek, majd nem sokkal később menstruációs bugyik felkutatását is elkezdtem. Sok márka, sok darabja fordult meg az évek során a kezemben, ezáltal úgy gondolom, hogy az ezekkel való tapasztalatom sem hétköznapi. :D

Volt már, hogy megkérdezték tőlem, hogy akkor én most lenézek mindenkit, aki nem ilyen termékeket használ? Nos a válaszom egy nagyon határozott NEM!
Mindenkinek mások a határai, más az élethelyzete, a személyisége. Ezért van az, hogy a workshopjaimon szó esik az eldobható eszközökről is. Hiszem, hogy ha megfelelő mennyiségű információnk van, akkor mindegyikünk képes meghozni a legmegfelelőbb döntést. Azt a döntést, amikkel a továbbiakban jószívvel tudunk együtt élni.

Szeretem a szkeptikus embereket. Talán azért is, mert én is ilyesforma ember vagyok. Legyenek kérdéseink! Minél több. Menjünk a válaszok után egészen addig, míg meg nem találjuk azt, amibe nem csak beletörődni tudunk, hanem nyugodt szívvel elfogadni.
Hiszem, hogy a menstruáció, ha jól vagyunk magunkkal, akkor nem nyűg. Sajnos sok nő nem tudja még így megélni ezt a folyamatot. A női test egy csoda, és megérdemeljük, hogy a lehető legjobban bánjunk vele. Mindig. Legyen szó a menstruációról, a várandósság, a szülés, a gyermekágyi időszak, vagy éppen nőgyógyászati probléma felbukkanásáról.
Túl sokszor maradunk mi nők egyedül. Azt tanítják nekünk, hogy „ez a női léttel jár”, „ezt el kell viselni”, „csendben tűrd, éld túl”.

Ezzel szemben én azt vallom, hogy mindig, mindent meg lehet oldani, DE semmit nem muszáj.

Nem, nem úgy születtem, hogy én ezt tudtam. A menstruációmmal és a nőiségemmel kapcsolatban is elég rossz, negatív indulásom volt. Elmúltam 30, mire ez a dolog elkezdett bennem kinyílni. Nálam érdekes módon viszont nem belülről indult, hanem azzal, hogy elkezdtem tudatosan törődni a testemmel. Színtanácsadóhoz mentem, aki bár félrediagnosztizált és a lelkembe gázolt egy félmondattal – ami azóta is a fülemben cseng -, mégis elindított valamit.
Majd a tudatos bőrápolás, a sport, és egy 2 évvel későbbi helyes színtípus diagnózis szépen lassan felépített, mint nőt. A dúlaság pedig, aminek egy itthon még egyedülálló ága, az ún. teljes spektrumú dúlaság lett az utam, ennek a folyamatnak az utolsó darabkájaként ült be a nagy kép közepére.

Záró akkordként pedig két dolgot említenék:
Egyrészt hedonista vagyok, ha az ételekről, a kiváló borokról és a kávéról van szó. :D

Másrészt pedig:
Dúla és más – minden, ami nő
„Hogy nőként soha ne érezd magad egyedül…”

„-”
Zsófi ajánlója