Szakértőnk

Nagy Réka

-Öko-

Nagy Réka

Ökoanyuként hét éve ír környezetvédelemre és fenntarthatóságra érzékenyítő cikkeket. Öt könyvet írt, legújabb podcastja 2021 nyarán indult Komposzt címmel a WMN online magazin oldalán.

Szakértőnk

Nagy Réka

-Öko-

Bemutatkozás

Mi a szakterületed és miért? 

Fenntarthatósággal kapcsolatos érzékenyítéssel és fenntarthatósági fókuszú kommunikációval foglalkozom.

Új nézőpontot hozott az életembe, mikor nagyobbik lányomat vártam. Nem arra voltam kíváncsi, mi az, amiről “azt mondják”, hogy jó a babának, gyereknek, hanem szerettem volna mögé nézni a dolgoknak.
Miután elkezdtem foglalkozni ezzel a területtel, az egyik téma húzta magával a következőt.  Eközben  egyre inkább aktivistává is váltam, hiszen egyre égetőbb a kérdés, hogy mit hagyunk magunk után a gyerekeinknek, unokáinknak.

Hogyan váltál azzá a szakértővé, aki most vagy?  Miért vagy hiteles abban amit csinálsz?

A kommunikációs oldalát a munkámnak részben tanultam, részben pedig hosszú évek tapasztalatával szereztem meg. 11 éves korom óta írok, 16 éves korom óta publikálok.

A fenntarthatósági témákat először autodidakta módon, majd az itthon, vagy itthonról is elérhető képzésekkel sajátítottam el.

Hitelességemet abban látom, hogy magam is végigjártam egy fenntarthatóbb életvitel felé vezető utat, látom a nehézségeit és a határait is egyben.

Mi a víziód? Mit szeretnél változtatni a világon, az országunkon a tudásoddal?

A legnagyobb örömöm, ha írásaimmal, előadásaimmal, podcast-jeimmel hozzájárulhatok ahhoz, hogy minél többen  és minél korábban felelősen és egyben kritikusan tekintsenek a minket most körülvevő folyamatokra.

Hiszek benne, hogy ahogy lent, úgy fent és ez oda-vissza igaz, azaz a változást nem várhatjuk másoktól. Nekünk is van szerepünk benne és fontos, hogy ezt el is tudjuk hinni.

Mit szeretnél elmesélni magadról, mint  magánemberről? Nőről?

Nagyjából semmi nem predesztinált arra, hogy boldog családban élhessek, nem volt rá mintám.
Az, hogy ez sikerült, életem legnagyobb eredményének gondolom. Azért gondolok erre eredményként, mert tonnányi önismeretei munka ágyazott meg annak, hogy ez valóra válhasson.

A férjemmel két kislányt nevelünk, a második kislányunk örökbefogadás útján került a családunkba. Erről a kérdésről is szeretek nyíltan beszélni.
Szeretek főzni, szeretek olvasni, szeretek sétálni az erdőben, víz mellett. Érdekelnek az emberek, az emberi történetek, a különböző megközelítési módok, ezért nagyon szeretek másokkal beszélgetni.

A végén pedig írd le kérlek a szakmai elérhetőségeid (weboldal, fb, insta stb) is.


http://okoanyumag.hu

https://www.facebook.com/Okoanyu

https://www.instagram.com/okoanyu/

„Réka számomra igazi példakép. Ezerarcú nő, aki rengeteg területen igyekszik zsonglőrködni és fél kézzel még a világ megmentését is célul tűzte ki magának. Nevével ellentétesen nem néz ki úgy, mint egy hippianyu, hanem igazi, ízig vérig nő. Rúzsoz, kapszula gardróbot épít. Olyan mint egy friss tavaszi energiával teli fuvallat, mégis olyan ereje van, amivel képes hegyeket mozgatni. Mondanivalójával, szemléletével és mindennapi életével kozelebb tudja hozni hozzánk, lusta de igyekvő klímaszorongókhoz, a ökotudatosság ránk vonatkozó mindennapi huncutságait. ”
Zsófi ajánlója