Szakértőnk

Szász Dóra

-Karrier-

Szász Dóra

HR vezető, szervezetfejlesztési és karrier tanácsadó, coach. A HR-es karrierje 2007-ben indult, dolgozott toborzás-kiválasztás területen többek között a Coca-Colánál lokális, illetve regionális szerepkörben, jelenleg egy 100 fős multinacionális vállalat HR vezetője.

Szakértőnk

Szász Dóra

-Karrier-

Bemutatkozás

Mi a szakterületed és miért? 

Az szakmai útam kanyargosan indult; holland nyelvtanári végzettséggel indultam neki a HR szakmának. Egy még meg nem lévő nyelvtanári dimplomával a hátam mögött döntöttem el, hogy HR-es szeretnék lenni és ezért mindent megteszek majd; gyakorlatban, mentorok révén és rengeteg önálló tanulással tanultam ki a szakma csínját-bínját. Miért vonzott az HR terület? Szerettem volna hatással lenni, erős az igazságérzetem, és imádom a flow élményt amit egy közös gondolkodás, egy építkezési folyamat ad. Az üzlet, profit, számok és az emberi tényező összehangolása egy olyan csodálatos és komplex kihivást ad, amit sosem unok meg.

A szakterületem a munka(hely) és karrier világa. 14 éve dolgozom HR területen, főleg multinacionális cégeknél, mint az IBM vagy a Coca-Cola, 5 éve pedig HR felsővezetőként a teljes humán terület hozzám tartozik. 

Miben tudok neked segíteni? Személyes konzultáció során a munkahellyel, elhelyezkedéssel, karrierrel kapcsolatos élethelyzetek, elakadások, kérdések közös átbeszélésében tudok segíteni. Coaching és tanácsadás módszerekkel is dolgozom igény szerint. Fő szakterületeim: kiégés prevenció, munkahelyváltás, CV írás és interjúra való felkészülés, karrier tervezés, munkába való visszatérés.

Hogyan váltál azzá a szakértővé, aki most vagy?  Miért vagy hiteles abban amit csinálsz?

Több, mint ezer állásinterjúval és számtalan kollégákkal töltött konzultációs beszélgetéssel a hátam mögött azt gondolom, hogy egy olyan szemléletet és megközelítést tudok biztosítani a munkahellyel kapcsolatos kérdéseid kapcsán, ami a gyakorlati tudáson, a professzionalizmuson és segítő szándékon alapszik. A HR vezetői müködés mellett magam is megtapasztaltam nehéz élethelyzeteket munkavállalóként; dolgoztam már toxikus munkahelyen, voltam bullying áldozata, mondtam már fel, úgy, hogy később megbántam, és küldtek már el engem is igazságtalanul. Én magam is számos hibát követtem el vezetőként, HResként, ezekkel ma már szégyen nélkül és önmagamnak megbocsátva tudok szembenézni, tudva azt hogy ezek a hibák tettek azzá a toleráns, empatikus és támogató szakemberré, aki ma vagyok. Most pedig magam is kezdő vagyok, belecsöpentem a (hobbi) vállalkozói létbe, próbálok elindulni, megtalálni itt is a helyem.

Mi a víziód? Mit szeretnél változtatni a világon, az országunkon a tudásoddal?

A vízióm az erős, karrierista nő, a “girlboss” mítosz ledöntése. Hogy bizonyítani kell, hogy meg tudjuk csinálni. Nem kell, már megcsináltuk, sokan és sokszor. Hogy lehet gyengének lenni, segítséget kérni, a férfiakkal partnerségben, egymást kiegészítve és támogatva dolgozni a munkahelyen is, és nem ellenük vagy őket kiszolgálva. Hogy egy menedzsment megbeszélésen is lehessen érzésekről beszélni és egy óvodai eseményen se nagyon halkan kelljen azt mondani, hogy munkahelyről jövök. A tájékoztatás, tudásmegosztás, edukáció eszközeivel szeretnék hozzájárulni egy, a munka világában is sokkal tudatosabb női generáció építéséhez. Hogy ne sikeres, hanem boldog nőket akarjuk nevelni, akik pontosan tudják, hogy miként járul hozzá a boldogságukhoz a siker és a munka.

Mit szeretnél elmesélni magadról, mint  magánemberről? Nőről?

Egy gyógyulófélben lévő maximalista vagyok, ezért is rezonál velem mélyen az Elég jó nők üzenete. 

Ezen az utamon az önismeret segít; bár egyetemista korom óta foglalkozom önismerettel, az igazi nagy löketet mégis a 2018-as Caminóm adta meg, amikor egy munkahelyváltás közben egy hónapot töltöttem Spanyolországban és 500 km-t zarándokoltam, teljes mértékben a komfort zónámon kívül. Azóta csodálatos segítőket kapok az élettől; elvégeztem két coaching képzést, folyamatban van a saját coachingom, pszichodráma csoportba járok, illetve női körök révén próbálok jobban kapcsolódni a női minőséghez. 

A fő hívószavaim, melyeknek egy tudatos munkahely választásban is nagyon fontos szerepük van: önbecsülés és önszeretet, önismeret, saját igények felismerése és kifejezése, a másokhoz való őszinte kapcsolódás élménye.

Meghatározó hobbim a sport (crossfit, jóga), az egyre bövülő fülbevaló kollekcióm, a túrázás, a Balaton véget nem érő felfedezése, festés, fotózás, és a gasztronómia, legyen szó eldugott éttermek felfedezéséről vagy főzésről.

„Dóri olyan energiákkal képes a különböző hr területekről mesélni, amivel ritkán találkozni. Képes közelebb hozni azokat a témákat, amiktől a legtöbbünknek görcsbe szorul a gyomra, hiszen legtöbbször életünk nehéz időszakaiban találkozunk velük. Elbocsájtás, álláskeresés, karriertervezés… bár fontos témák, általában olyankor kezdünk szembesülni velük, amikor már ég a ház és baj van.
Hr vezetői szemléletével képes fényt hozni az éjszakába, tervezhetővé és kevésbé félelmetessé tenni az élet álláskereséssel kapcsolatos kihívásásait és segít meghozni egy hosszú távon is jó döntést a karriereddel kapcsolatban.”
Zsófi ajánlója