Szakértőnk

Vargáné Topor Erika

-Táplálkozás-

Vargáné Topor Erika

A Kertportál.hu kertészeti és lakberendezési magazin vezetője, a Gourmet & Delicious élelmiszeripari márka tulajdonosa, kertészmérnök, aki 8 éve hagyta háta mögött kényelmes városi életét hogy saját gazdaságot alapítson.

Szakértőnk

Vargáné Topor Erika

-Táplálkozás-

Bemutatkozás

Mi a szakterületed és miért?

Okleveles kertészmérnökként az élelmiszeralapanyagok megtermelése és feldolgozása.

Hogyan váltál azzá a szakértővé, aki most vagy?  Miért vagy hiteles abban amit csinálsz? 

Okleveles kertészmérnökként dolgozom és már előtte is kertészként vállaltam munkákat. 2003 óta vezetem a Kertportál.hu kertészeti és lakberendezési magazin, melynek élete során sok más területen végeztem szakmai munkát, hol termelésben, hol gyártásban, hol szakirányításban. Rengeteg tanulással és tapasztalattal jelenleg egy családi gazdaságot vezetünk férjemmel közösen. Ennek a gazdaságnak nemcsak a mi saját mindennapi élelmiszereink megtermelése a célja, hanem vevőink számára készült készételek alapanyagjainak is a megtermelése. Gyakorlatilag ebben élek, ebben dolgozom lassan 20 éve már.

Mi a víziód? Mit szeretnél változtatni a világon, az országunkon a tudásoddal?

Mindig is az értékteremtés volt a mozgatórugóm. Hogy olyan szakmát válasszak, ami fontos a világnak. Hogy a munkám által példát mutassak és egyben hasznos is legyek, akár ebben az országban, akár nemzetközi szinten. Azt gondolom az elmúlt húsz év nem volt hiába, egyre többen veszik észre, hogy a minőségi élelmiszerek, a frissen szedett kerti zöldségek és gyümölcsök, a kapirgálós csirke és gyakorlatilag minden betevő falat többet ér, mint a gyémánt vagy az arany. Hiszem, hogy egyszer újra teljesen természetes lesz a valódi élelmiszerek és kertészeti termékek jelenléte, megbecsült szakma lesz újra a mezőgazdász, az agrármérnök vagy akár a kertész. Mert az egész létünk alapjait szolgáló elemózsiának ezek a szakmák az alapjai és a szakmán belül a mi és társaink hozzáállása. Nem mindegy mivel etetjük az embereket.

Mit szeretnél elmesélni magadról, mint  magánemberről? Nőről?

Tipikusan egy olyan szakmám van, amiben nagyon nehéz a nők sora. Akár szakemberként nézem, akár magánemberként. Női szakemberként a marcona bajszos traktorost nehéz meggyőzni arról, hogy hogyan lenne jó csinálni valamit. Ugyanígy őstermelőként vagy mezőgazdaságból élőként szintén a mindennapokban egyáltalán nem női munkát végzek, ha kint vagyok a gazdaságban. Ez sokszor nehéz fizikai munkák sokaságát jelenti. Itt nem a tűsarkú cipő a mindennapi outfit, hanem a cicanadrág, gumicsizma, munkáskesztyű, szalmakalap. Nehéz belecsempészni nőiességet, mert a munkavédelem nagyjából fontosabb, mint a divat. Mégis nőként kell benne megoldást találni. Ez egy nagyon nehéz feladat, hogy nőként is el tudjuk magunkat fogadni ilyen szituációban. Talán nekem ezt kell ebben az életemben megtanulnom és azért kaptam feladatként.

Elérhetőségek

„Nem tudom láttatok-e már embert, akinek 48 órából áll egy napja és azt is megtölti munkával és tartalommal. Erika ilyen. Sosem nyugszik, mindig fejleszt, épít, kísérletezik valamivel. Recepteket tökéletesít, cikkeket ír, növényeket termel, szüretel, jóga órát tart, startup cégeket mentorál, vásárokra jár saját gyártású szószaival. Még leírni is sok. Mégsem végez semmit félgőzzel. Igazi szakmai fanatikus a szó jó értelmében. Nem éri be közepes minőséggel semmiben.
Szeretném, ha a mai egészséget egyre megbecsülőbb világban segítene nekünk, hogy a piacon, boltban állva tudatosan, okosan tudjunk dönteni, mikor élelmiszert vásárolunk, választunk. Szakmai szempontokat is megismertetve fog minket bevezetni az élelmiszer gyártás rögös és sokszor előlünk is rejtett világával. ”
Zsófi ajánlója