Hogy vehetjük észre, ha a gyerekünk táplálkozási zavarokkal küzd?

 Hogyan vehetjük észre, hogy a gyerekünk táplálkozási zavarokkal küzd? Mik azok a jelek, amiket látva gyanakodni kell? Lattmann Eszter elmondja, mi a teendő, ha baj van.

Hogy vehetjük észre, ha a gyerekünk táplálkozási zavarokkal küzd?

A mai felgyorsult világban, a social média hálójában vajon észrevennénk-e egyáltalán, ha a gyerekünknek valamilyen táplálkozási zavara lenne? Lattmann Eszter elmondja, milyen tünetekre kell figyelni, hogyan változik meg egy bulimiás vagy anorexiás gyerek viselkedése.

Nagyon nagy figyelmet igényel, hogy a táplálkozási zavarok kialakulását észrevegyük. A mai világban folyton rohanunk, a kocsiban eszünk, nem ülünk le nyugodtan családi ebédekhez, vacsorákhoz, ahol gyanús lehet, hogy valaki nem eszik, vagy feláll és kimegy a mosdóba.

Ha azt látjuk, hogy árkos a gyerek szeme alatt, kialvatlan, szürke az arca, esetleg vékonyabb is, akkor ott valami nem stimmel. Gyanús lehet az is, ha korábban szívesen eljött velünk enni, vagy fagyizni, kapható volt közös programokra, de már nem akar ilyesmiben részt venni. Ilyenkor érdemes elbeszélgetni vele, de nagyon óvatosan. Kedvesen és finoman kezdeményezzünk, mert ehhez a betegséghez egy erős szégyenérzet is társul. Valamiért egyébként is ostorozza magát, ezért nagyon valószínű, hogy nem fogja két perc után bevallani, hogy nem eszik vagy hánytatja magát. Érdemes saját hasonló példát elmesélni, vagy keresni egy olyan ismerőst, barátnőt, aki járt ilyen cipőben, és van olyan viszonyban a gyerekkel, hogy beszélgessenek.

Az anorexia és a bulimia is okozhat életveszélyes állapotot. Borzalmasan káros, ha a koplalás miatt a gyerek szervezete minden nyomelemből hiányt szenved. Felnőttkorban emiatt kialakulhat csontritkulás, porckopás, szemromlás, meddőség.
Ha valaki hánytatja magát, ráadásul többször egy nap, akár csak rövid ideig, akkor nagyon könnyen elromlanak a fogak a visszaáramló savtól. A gyomorban, a gégében, a nyelőcsőben, a fogakban borzasztó nagy kárt tesz a hányás. Nagyon könnyen kialakulhat reflux is. A sav végigmarja az egész gégét, garatot, sebek, fekélyek alakulhatnak ki. Hosszútávon garat-gége daganatot is okozhat. A bulimiában szenvedő kamaszok nagyon leleményesek, sokszor nem a fürdőszobát használják, hanem kimennek a kert végébe hányni, a szülőknek pedig azt mondják, csak telefonálnak egyet. Ha azt látjuk, hogy baj van, sürgősen forduljunk szakemberhez.

A hánytatás akkor sem megoldás, ha életmódváltásban vagyunk, és elcsábulunk, vagy csalónapot tartunk. Téves elképzelés, hogy így meg tudunk szabadulni a kalóriáktól, a cukrok egyből a glikogén raktárba kerülnek, attól már megszabadulni nem tudunk. Ha már egyszer bűnbe estünk, menjünk el edzeni.

– A csalónap a pszichének fontos, senki sem tudja magát a végtelenségig tartani, de ezt is okosan kell csinálni. Ha valaki reggel esik bűnbe, akkor ne engedje el magát egész napra, és ne nassoljon még este is az ágyban, mert arra a napra már úgyis mindegy. Ha nagyon-nagyon túlesszük magunkat egy csalónapon, akkor az visszaveti az egészséges táplálkozásba vetett erőfeszítéseinket.

További tudásanyagok