Szakértőnk

Mengyán Eszter

-Öltözködés, Öko-

Mengyán Eszter

2016 óta foglalkozik kiemelten a fenntartható divat, a környezettudatos öltözködés népszerűsítésével blogtartalmakon és edukációs tartalmakon keresztül online és offline. 2021-ben jelent meg az első könyve Helló, slow fashion! címmel.

Szakértőnk

Mengyán Eszter

-Öltözködés, Öko-

Bemutatkozás

Mi a szakterületed és miért? 

Újságíróként, szerkesztőként, főszerkesztőként is dolgoztam az online médiában, elsősorban internetes női magazinoknál (NLC.hu, Life.hu, Vous.hu), így az online kommunikáció az egyik szakterületem.

2016 óta foglalkozom kiemelten a fenntartható divat, a környezettudatos öltözködés népszerűsítésével blogtartalmakon és edukációs tartalmakon keresztül online és offline. Rendszeresen működöm együtt fenntartható márkákkal.

2021-ben jelent meg az első könyvem Helló, slow fashion! címmel.

Mindezek mellett színtanácsadással és környezettudatos ruhatárral kapcsolatos tanácsadással is foglalkozom.

És miért a fenntartható divat, a környezettudatos öltözködés lett a szakterületem? Itt ért össze minden, amit eddig csináltam: egyszerre tudok érdekes történeteket bemutatni, a ruhákkal és öltözködéssel foglalkozni, tudást és tapasztalatot átadni, 

 

Hogyan váltál azzá a szakértővé, aki most vagy? Miért vagy hiteles abban amit csinálsz?

Óvatosan bánok a szakértő szóval, hiszen vannak a fenntartható divatnak valóban komoly szakértői, akik kutatják is a témát vagy alkotóként, divatszakemberként foglalkoznak vele. Én egyelőre a saját tudásomat próbálom átadni minél többeknek, szóval ha ezt tekinthetjük szakértőnek, akkor az vagyok.

Az vagyok, aki folyamatosan megkérdőjelez dolgokat, és erről közösen gondolkozom az olvasóimmal, követőimmel is. A realitások talaján maradva próbálok a legtöbb problémára megoldást találni. Nemcsak mesélek a fenntartható divatról, hanem a saját ruhatáramban is követem ezeket az elveket.

 

Mi a víziód? Mit szeretnél változtatni a világon, az országunkon a tudásoddal?

Hiszem azt, hogy a fenntartható divat mindenkié, és mindenki tud tenni a lehetőségeihez képest egy keveset, ami szerintem nagyon sokat számít. Ezt az üzenetet adom át folyamatosan, és remélem, hogy minél többen kezdenek a ruhatárukra, a vásárlási szokásaikra is másképp gondolni.

Mindig is egyfajta összekötőként tekintettem magam a kérdések és megoldások között. A történetmesélési képességemmel pedig számtalan hazai projektet tudok megmutatni a hazai közönségnek.

 

Mit szeretnél elmesélni magadról, mint magánemberről? Nőről?

Egy kamaszkori gerincferdülés, majd késő tinédzserkori gerincműtét a húszas éveimre rányomta a bélyegét, harminc felett kezdtem magamra találni. Érdekes, hogy ezt a folyamatot mennyire elősegítette, hogy a fenntartható divattal kezdtem foglalkozni, ugyanis a ruhatárunk építése mit sem ér önismeret nélkül.

Örülök, hogy egy olyan korban élhetek, amikor a nők sokfélék lehetnek, és a nőiesség sokféleképpen megjelenhet. Hiszem azt, hogy ez a sokféleség viszi előre a világot, és azon vagyok, hogy ezt is támogassam, ahogy csak tudom.

Jelenleg a párommal élek (a párom szót pedig nem szeretem, de nem találtam eddig olyat, ami tetszik), szeretnénk családot, kertet. A következő években vidéken, kertes házban szeretnénk élni, most azon dolgozunk, hogy ezt minél előbb megvalósulhasson. 

 

Honlap: www.holyduck.hu

Instagram: https://www.instagram.com/holyduckblog/ 

Facebook: https://www.facebook.com/holyduckblog 

Csoport: https://www.facebook.com/groups/653966655440956 

„Eszter számomra egy igazi példakép. Szeretem, ahogy emberivé és megemészthetővé tesz egy olyan témát, ami sokunkat érdekel, mégis nehezen tudunk ellenállni a divatipar kísértésének. Nem ítél, nem hibáztat, csak megoldásokat és javaslatokat tesz. No meg példát mutat, hogy hogyan lehet egy igazán izgalmas kapszula ruhatárat megvalósítani fenntartató módon.”
Zsófi ajánlója